Harry Klein: het treurige lot van de eeuwige assistent


Harry Klein (Fritz Wepper) is de trouwste assistent die je je kunt voorstellen. Hij dankt zijn faam omdat hij 24 jaar lang de rechterhand was van Oberinspektor Derrick (Horst Tappert). En dat terwijl zijn karakter al veel eerder bestond dan dat van zijn illustere baas.

Harry Klein begon zijn loopbaan als Kriminalhauptmeister, onder Kommisar Keller (Erik Ode) in de serie Der Kommisar. Deze Krimi werd uitgezonden tussen 1969 en 1976. Na vijf jaar wisselde Harry van serie, en daarmee voor de eerste en enige keer in zijn carrière van chef. De overstap naar Derrick betekende bovendien zijn enige promotie. Hij werd Kriminalinspektor. Maar in 1975 werd deze rang bij de Beierse politie opgeheven, evenals die van (Kriminal)oberinspektor, de functie van Derrick. Sindsdien is het rechercheduo onder niet-bestaande functies door het leven gegaan.

Harry en DerrickHarry Klein in Der Kommisar 


Harry’s plaats in Der Kommissar werd ingenomen door Erwin Klein, een rol die gespeeld werd door Elmar Wepper, behalve in de serie ook in het echte leven de broer van Fritz Wepper. Dat hij een broer heeft die ook bij de politie werkt, is meteen het enige dat we weten over het privé-leven van Harry. Want evenals zijn chef lijkt hij getrouwd met zijn werk. Wat hij voor hobby’s heeft, van wat voor eten hij houdt, in wat voor auto hij in zijn vrije tijd rijdt, of hij buiten werktijden ook nog wel eens contact heeft met zijn collega’s of waar hij überhaupt woont; niemand die het weet.

Als assistent van Kommissar Keller viel Harry niet echt op. Hij was de jongste in het team en de commissaris was voor hem een soort vaderfiguur. Bij Stephan Derrick was hij de eerste assistent, voor Schröder (Günter Stoll) en Berger (Willy Schäfer). Maar desondanks kent hij zijn plaats, en die is op gepaste afstand van Derrick.

De beroemde zin "Harry, hol' schon mal den Wagen..." wordt vaak geciteerd als Derrick ter sprake komt. Maar in werkelijkheid heeft het alter ego van Horst Tappert dit nooit gezegd. De woorden zijn afkomstig van Kommisar Keller, die in de aflevering ‘Ende eines Tanzvergnügens’ zijn assistent om een boodschap stuurt. De zin zal Harry Klein de rest van zijn carrière achtervolgen. Het is zijn treurige lot, dat reeds besloten ligt in zijn achternaam: nooit zal hij uit de schaduw treden van zijn chef.

Lees ook:
Derrick: de koning van de Krimi

 

George Baker Selection

Met of zonder zijn Selection, maar George Baker is een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden.

15 mei 2011

Captain Kirk wenst Discovery goede reis

Mooie woorden Star Trek-acteur.

7 maart 2011

Bioscoopversie Dynasty in de maak

Scenarioschrijvers werken aan filmversie.

13 januari 2011

Bruisend afscheid Bobby Farrell

Overleden artiest inspiratiebron voor Arubaanse jongeren.

9 januari 2011

Bobby Farrell overleden

Bobby Farrell, het boegbeeld van de popgroep Boney M., is donderdagochtend in Sint Petersburg overleden.

31 december 2010

Bob Ross: tovenaar met de penseel

Deze week in de serie Meesters der Schilderkunst: Bob Ross. "Every happy little tree needs a friend."

28 december 2010

Zeven miljoen liter bier op Oktoberfest

6,4 miljoen bezoekers op jaarlijks zuipfestijn.

4 oktober 2010

Vleugel Udo op Schlagerexpo

De glazen vleugel van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens wordt een van de topstukken in een Duitse tentoonstelling over de schlager.

16 april 2008

Freddy Quinn ingestort

Junge, komm bald wiederDe populaire schlagerzanger Freddy Quinn (76), is met hoge bloeddruk in het ziekenhuis beland.

23 januari 2008

George Takei krijgt komeet

George Takei

Wetenschappers hebben deze week een komeet vernoemd naar de Star Trek-acteur George Takei.

5 oktober 2007