Derrick: de koning van de Krimi


Derrick is de meest succesvolle Duitse tv-serie aller tijden. Tussen 1974 en 1998 zaten wekelijks miljoenen mensen voor de buis voor de avonturen van Oberinspektor Stephan Derrick van de Münchener Kriminalpolizei en zijn onafscheidelijke compagnon Harry Klein. In totaal werden er 281 afleveringen van deze Krimi gemaakt, tot Horst Tappert, die de rol van Derrick vertolkte, het genoeg vond.

In zijn maatpak en beige trenchcoat lost Derrick talloze zaken op, bijgestaan door zijn trouwe metgezel Harry Klein, gespeeld door Fritz Wepper. Meestal zijn het moorden, die plaatsvinden in de betere milieus rond de Beierse hoofdstad. De daders zijn figuren die tegen een achtergrond van cultuurpessimisme in een neerwaartse spiraal zijn beland. En op het dieptepunt, als het leed is geschied, is daar de onkreukbare Derrick, die vaak tegen beter weten in de verdediger is van het fatsoen. Die de andere personages soms vaderlijk toespreekt, maar ze als het nodig is ook de les leest.

Harry en StephanDerrick zegt waar het op staat 


Derrick, met zware wallen onder de ogen en voorzien van een degelijke bril, is zelden op een frivoliteit te betrappen. In een wereld waarin instituties afbrokkelen en de mensen vertwijfeld op zoek zijn naar houvast, houdt soberheid hem staande. Hij is een uitgesproken niet-roker. In een restaurant neemt hij meestal een glas mineraalwater en heel af en toe een wijntje. Op kantoor drinkt hij uitsluitend koffie. Hij rijdt in een BMW en zijn wapen, aanvankelijk een Walther PPK 7,65 en later een 38 special Smith & Wesson, gebruikt hij alleen in uiterste noodgevallen. Als hij het al bij zich heeft. Dit past in het beeld van de serie, die de psychologie van de hoofdpersonen centraal stelt en niet de actie.

Een privé-leven heeft Derrick nauwelijks. In slechts twee episodes dreigt er iets moois op te bloeien tussen Derrick en een dame, maar een aflevering later is de vrouw verdwenen en de hoofdinspecteur weer gewoon vrijgezel. De reden is eigenlijk simpel: in een uitzending van 59 minuten blijft er te weinig tijd over om naast het oplossen van een moord er ook nog een privé-leven op na te houden.

Toen de serie in 1998 ten einde liep, vreesden vele fans dat Derrick in de slotaflevering ‘Abschiedsgeschenk’ de heldendood zou sterven. Maar Herbert Reinecker, de schrijver van de serie, had clementie: Derrick krijgt een topfunctie bij Europol. Tijdens zijn afscheidsreceptie in München neemt hij onder meer de felicitaties in ontvangst van zijn collega’s Leo Kress, Gerd Heymann en Axel Richter uit de serie Der Alte.

Derrick werd vertoond in meer dan honderd landen. Dankzij de serie is Horst Tappert, die in 2008 op 85-jarige leeftijd overleed, de enige Duitse acteur die fanclubs had in het buitenland, waaronder Nederland en Frankrijk. In China werd de serie gebruikt om jonge politie-officieren en rechercheurs op te leiden.

Bewegende beelden:
Scène aus der Reihe Derrick

Links:
>> Derrick Fanclub
>> Alle 281 afleveringen van Derrick
>> Harry Klein: het treurige lot van de eeuwige assistent

 

George Baker Selection

Met of zonder zijn Selection, maar George Baker is een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden.

15 mei 2011

Captain Kirk wenst Discovery goede reis

Mooie woorden Star Trek-acteur.

7 maart 2011

Bioscoopversie Dynasty in de maak

Scenarioschrijvers werken aan filmversie.

13 januari 2011

Bruisend afscheid Bobby Farrell

Overleden artiest inspiratiebron voor Arubaanse jongeren.

9 januari 2011

Bobby Farrell overleden

Bobby Farrell, het boegbeeld van de popgroep Boney M., is donderdagochtend in Sint Petersburg overleden.

31 december 2010

Bob Ross: tovenaar met de penseel

Deze week in de serie Meesters der Schilderkunst: Bob Ross. "Every happy little tree needs a friend."

28 december 2010

Zeven miljoen liter bier op Oktoberfest

6,4 miljoen bezoekers op jaarlijks zuipfestijn.

4 oktober 2010

Vleugel Udo op Schlagerexpo

De glazen vleugel van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens wordt een van de topstukken in een Duitse tentoonstelling over de schlager.

16 april 2008

Freddy Quinn ingestort

Junge, komm bald wiederDe populaire schlagerzanger Freddy Quinn (76), is met hoge bloeddruk in het ziekenhuis beland.

23 januari 2008

George Takei krijgt komeet

George Takei

Wetenschappers hebben deze week een komeet vernoemd naar de Star Trek-acteur George Takei.

5 oktober 2007