John Wayne: patriot en revolverheld

Naam: John Wayne
Echte naam: Marion Robert (Michael) Morrison
Geboren:  26 mei 1907 in Winterset, Iowa
Overleden: 11 juni 1979 te Los Angeles
Professie: revolverheld en Amerikaans patriot


John WayneMet zijn lange gestalte, trage pas en lage stemgeluid is hij de ultieme machoheld van het witte doek: John Wayne. Zijn carrière begon tijdens de stomme films in de jaren 20. Van de jaren 40 tot en met 70 was hij één van de grootheden van Hollywood. In totaal maakte The Duke, een bijnaam die hij sinds zijn jeugd had omdat hij nergens heenging zonder zijn hond Little Duke, meer dan 200 films, voornamelijk westerns en oorlogsfilms.

De robuuste personages die hij vertolkte verschilden niet veel van elkaar: het waren vooral loners, eenvoudig maar rechtschapen, conservatief en verdedigers van traditionele Amerikaanse waarden. Veel moeite zal het hem niet gekost hebben. "Ik speel gewoon mezelf", zei hij kort voor zijn dood tegen een verslaggever. Hij won er een Oscar mee, voor de beste mannelijke hoofdrol in de film True Grit uit 1969. Een nominatie in dezelfde categorie kreeg hij voor de film Sands of Iwo-Jima, en als producent voor The Alamo.

Wayne's pro-Amerikaanse recht-door-zee-mentaliteit viel niet bij iedereen in goede aarde. Hij vond bijvoorbeeld dat de kolonisten terecht land van de 'egoïstische' indianenstammen hadden afgenomen en als geen andere filmster verdedigde Wayne de buitenlandpolitiek van de VS. Hij steunde politici als Richard Nixon en verleende zijn goedkeuring aan militair ingrijpen in Vietnam. Critici wezen er fijntjes op dat John Wayne in de Tweede Wereldoorlog een van de weinige Hollywood-acteurs was die niet het leger ingingen. Bij gebrek aan anderen kreeg hij alle kansen om carrière te maken. Wayne was zo fel anti-communistisch, dat Stalin hem wilde laten vermoorden, zo bleek uit Sovjet-archieven die in 2003 werden geopend. Maar de Russische leider overleed zelf in 1953, voor hij het bevel ten uitvoer kon laten brengen.

In 1964 werd bij Wayne longkanker geconstateerd. De acteur onderging een operatie, waarbij zijn complete linkerlong en vier ribben werden weggehaald. Het gerucht ging dat hij de ziekte had opgelopen tijdens de opnames van The Conqueror in Utah, waar de VS nuclaire wapens had getest. Maar volgens Wayne zelf kwam het doordat hij vijf pakjes sigaretten per dag rookte. Na een lange strijd tegen de ziekte stierf hij hier in 1979 toch aan.

Fotogallerij John Wayne:

Nieuws:
Honderd jaar John Wayne

Andere links:
Officiële website John Wayne

 

George Baker Selection

Met of zonder zijn Selection, maar George Baker is een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden.

15 mei 2011

Captain Kirk wenst Discovery goede reis

Mooie woorden Star Trek-acteur.

7 maart 2011

Bioscoopversie Dynasty in de maak

Scenarioschrijvers werken aan filmversie.

13 januari 2011

Bruisend afscheid Bobby Farrell

Overleden artiest inspiratiebron voor Arubaanse jongeren.

9 januari 2011

Bobby Farrell overleden

Bobby Farrell, het boegbeeld van de popgroep Boney M., is donderdagochtend in Sint Petersburg overleden.

31 december 2010

Bob Ross: tovenaar met de penseel

Deze week in de serie Meesters der Schilderkunst: Bob Ross. "Every happy little tree needs a friend."

28 december 2010

Zeven miljoen liter bier op Oktoberfest

6,4 miljoen bezoekers op jaarlijks zuipfestijn.

4 oktober 2010

Vleugel Udo op Schlagerexpo

De glazen vleugel van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens wordt een van de topstukken in een Duitse tentoonstelling over de schlager.

16 april 2008

Freddy Quinn ingestort

Junge, komm bald wiederDe populaire schlagerzanger Freddy Quinn (76), is met hoge bloeddruk in het ziekenhuis beland.

23 januari 2008

George Takei krijgt komeet

George Takei

Wetenschappers hebben deze week een komeet vernoemd naar de Star Trek-acteur George Takei.

5 oktober 2007