Eddy Wally

Naam: Eddy Wally
Echte naam: Eduard Van De Walle
Geboortedatum: 12 juli 1932
Geboorteplaats: Zelzate (Bel)
Professie: The Voice of Europe


The Voice of EuropeWoensdag 18 april jl. werd Eddy Wally in een volgepakt Sportpaleis in Antwerpen uitgebreid in de bloemen gezet. De keizer van het Vlaamse lied wordt dit jaar namelijk 75 jaar en dat mag gevierd worden.

Eddy Wally beschouwt zijn leven als the American Dream, maar dan in België. Als Eduard Van De Walle wordt hij in 1932 geboren in het Belgische Zelzate. Zijn vader, een markthandelaar, is in zijn vrije tijd accordeonist, die bekend is tot in Amsterdam en die volgens Eddy kan dansen 'zoals de Russen'. Als vader Van De Walle vroegtijdig overlijdt, moet Eddy om geld te verdienen gaan werken in een weverij in Sas-van-Gent. Hij blijft echter zijn droom koesteren: een artiest worden zoals zijn vader.

In 1959 schaft Eddy zijn eerste accordeon aan en neemt hij de herberg van zijn schoonmoeder in Ertvelde over. Tegelijkertijd blijft hij op diverse markten in Vlaanderen damestassen verkopen. De Eddy Wally's Texas Bar is al snel een begrip. Vanuit de wijde omtrek komen de mensen naar het café, voor de gezelligheid of om Eddy's getemde, zwarte kraai te zien die een vaste stek heeft op de schoorsteenmantel.

Eddy’s carrière komt in een stroomversnelling als hij de Nederlandse producer Johnny Hoes ontmoet, die onder andere Zwarte Lola en de Zangeres Zonder Naam in zijn stal heeft. In 1966 resulteert de samenwerking in Eddy's eerste hit: Chérie. In drie maanden tijd worden er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. Chérie bereikt de eerste plaats van de Vlaamse hitparade en behaalt uiteindelijk dubbel platina. De single wordt grijs gedraaid op alle jukeboxen en op alle kermissen van Vlaanderen. Eddy vindt het in één woord: “Ge-wel-dig!”.

Eddy neemt in totaal meer dan 500 nummers op, waarvan er vele een hit worden, zoals ValenciaDans Mi Amore en Ik spring uit een vliegmachien. Veertig jaar later wordt The Voice Of Europe, zoals Eddy zichzelf in navolging van zijn held Frank Sinatra graag noemt, nog altijd op handen gedragen. En Eddy kan meer dan alleen zingen: hij heeft inmiddels diverse gastrollen gespeeld in Vlaamse tv-series. Ook presenteerde hij twaalf jaar bij Radio 2 Oost-Vlaanderen het programma Onvergetelijk.

Voor zijn verdiensten voor het Vlaamse levenslied ontvangt Eddy Wally talloze prijzen. In 2005 wordt hij koninklijk onderscheiden. (Met dank aan www.eddywally.be).

Nieuws:
Eddy Wally wordt 75

Link:
Homepage Eddy Wally

Bewegende beelden:
Star Trek met Kees van Kooten, Annet Malherbe, Herr Seele en Eddy Wally

 

George Baker Selection

Met of zonder zijn Selection, maar George Baker is een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten aller tijden.

15 mei 2011

Captain Kirk wenst Discovery goede reis

Mooie woorden Star Trek-acteur.

7 maart 2011

Bioscoopversie Dynasty in de maak

Scenarioschrijvers werken aan filmversie.

13 januari 2011

Bruisend afscheid Bobby Farrell

Overleden artiest inspiratiebron voor Arubaanse jongeren.

9 januari 2011

Bobby Farrell overleden

Bobby Farrell, het boegbeeld van de popgroep Boney M., is donderdagochtend in Sint Petersburg overleden.

31 december 2010

Bob Ross: tovenaar met de penseel

Deze week in de serie Meesters der Schilderkunst: Bob Ross. "Every happy little tree needs a friend."

28 december 2010

Zeven miljoen liter bier op Oktoberfest

6,4 miljoen bezoekers op jaarlijks zuipfestijn.

4 oktober 2010

Vleugel Udo op Schlagerexpo

De glazen vleugel van de Oostenrijkse zanger Udo Jürgens wordt een van de topstukken in een Duitse tentoonstelling over de schlager.

16 april 2008

Freddy Quinn ingestort

Junge, komm bald wiederDe populaire schlagerzanger Freddy Quinn (76), is met hoge bloeddruk in het ziekenhuis beland.

23 januari 2008

George Takei krijgt komeet

George Takei

Wetenschappers hebben deze week een komeet vernoemd naar de Star Trek-acteur George Takei.

5 oktober 2007